Вече няма осъждане

Знаете ли, че всички грехове са ви простени? Знаете ли, че осъждането може да попречи на способността ви да бъдете ефективни на пазара? Освободили ли сте се от осъждането поради вашите минали и настоящи грехове или грешки?

Нека изследваме тази тема заедно в днешното посвещение:

„И така, сега няма никакво осъждане за онези, които са в Христос Иисус.“ – Римляни 8: 1 (VBG)

Да бъдеш осъден означава да си виновен, неодобрен или съден. Вината е бреме и тежест, която ни пречи да осъзнаем съдбата и потенциала си. Въпреки че сме обявени за свободни от греха чрез благодатта на Исус Христос, много от нас все още носят вината за миналите си грехове и грешки и тези тежести ни пречат да се насладим истински на дара на свобода, който Бог ни е дал. Никога няма да разберем какво наистина означава да бъдеш дете на Бог, ако не се освободим от вината си. Вината ни пречи да приемем напълно безусловната любов на Христос и да се обичаме истински. Това ни кара да чувстваме, че не заслужаваме Божиите благословения, и ни кара да се тревожим и да се чудим кога ще преживеем неуспеха или бедствието, които заслужаваме. Това означава, че ние не разбираме силата на оправданието и не сме получили наистина дарбата на благодатта, която Бог ни е дал.

Книгата Римляни е една от най-мощните книги в Библията. В Римляни апостол Павел ни помага да разберем разврата на човека, суверенитета на Бог и свободата, която имаме във взаимоотношенията си с Христос. След като ни напомни колко сме безсилни сред закона и колко мощна е благодатта за това да ни спаси дори от самите нас, той започва Римляни 8: 1 с думите „и така, няма осъждане“. Какво облекчение! Каква свобода! Не трябва да се разхождам, чувствайки се виновен, засрамен, неодобрен от Бог или сякаш ме съди. Вече не трябва да нося срам и емоционалните белези от миналите си грешки. Забележете обаче, че апостол Павел обяснява определени условия, за да можем да се радваме на тази свобода и облекчение. За да бъда свободен от осъждане, трябва да:

Бъда в Христос Исус

Не ходя според плътта

Ходя според Духа

Апостолът е осъзнал, че онези, които ходят с осъждане, не позволяват на Христос да царува в сърцата и живота им. Може да са изповядали вяра в Него, но те не ходят в Него и следователно не позволяват на Неговото Слово да води тяхното мислене. В резултат на това те вървят по плът, а не по Дух. Те биват контролирани от чувствата си, от това какво виждат и какво чуват, а не от това в какво вярват и какво им е разкрил Бог въз основа на Неговото Слово. Това е много неинтуитивно, особено за предприемача, който по някакъв начин вярва, че човек получава това, което заслужава. Ако всички получавахме заслуженото, никой от нас нямаше да е тук. За щастие вместо това получаваме това, в което вярваме, чрез Исус Христос. Всички ние заслужаваме смърт, но Бог ни даде милост и ни спаси от смърт заради взаимоотношението ни с Исус Христос. Никой от нас не заслужава благодат, но Бог ни даде достатъчна благодат чрез Исус Христос, за да преодолеем нашите слабости и да осъзнаем призива, който Той има за живота ни.

Какво ви пречи да дадете всичко от себе си за изграждането на бизнеса, който Бог ви е призовал да изградите? Покайте се и се освободете от вината и срама от миналото и позволете на Бог мощно да се разкрие чрез вас. Само не забравяйте да Му отдадете цялата слава и хвала. В резултат на това всеки ще разбере, че Бог е вашата сила и вашата причина за удовлетворение и успех и ще му бъде отдадена заслугата.

Молитвата ми за вас днес е да се отворят очите ви, за да видите величието на Господния дар на милост и благодат, за да можете да се насладите на свободата, която Бог има за вас в преследването на вашия призив.