Историята на Проект Неемия

Проектът "Неемия" е основан през 1999 г. от съпруг и съпруга Патрис Тсаге и Джина Тсаге във Вашингтон. Патрис и Джина пристигат в САЩ през 1983 г., като Патрис идва от Камерун, Централна Африка, а Джина от Хаити. По време на гимназиалните си години те се срещат, докато работят заедно и скоро стават приятели. Патрис стартира собствен бизнес на 18-годишна възраст и кани най-добрата си приятелка и основна подкрепа Джина да се присъедини към него в новото му начинание. Чрез поредица от събития тази първоначална бизнес идея еволюира в Проект Неемия и Коучинг в бизнес принципите на Царството.

Патрис Тсаге и семето на предприемачество

Патрис е от племето Бамилеке от Камерун, което е известно със своя бизнес и търговия. Произхожда от кралското семейство на Баленг. Неговият дядо, Началник Джони Баленг I, е бил известен крал от трета степен в Камерун и е бил един от най-богатите мъже в западната част на Камерун. Той изкарвал парите си чрез земеделие, търговия и като преводач за британците и германците. Майката на Патрис, уважаемата Франсоа Фонинг, надминава баща си, ставайки най-известната бизнес дама и политик в Камерун. Тя е била член на парламента, кмет на най-големия град в Камерун и един от националните лидери на управляващата политическа партия на Камерун. Като бизнес дама тя е имала няколко бизнеса в няколко промишлености, в които работят над 1000 души, включително: внос, износ, строителство, производство на мебели, транспорт, образование, здравеопазване и хранителни услуги. Тя също така основава Камерунската асоциация на бизнес дамите, Западноафриканската бизнес асоциация на жените и е била двукратен президент и първата африканска жена, ръководеща Световната асоциация на бизнес жените (FCEM) със седалище във Франция.

Криза води Патрис да поеме отговорност

Патрис израства привилегирован и безотговорен. Необходима е семейна финансова криза през 1993 г., за да го накара да се промени. По време на първата му година в колежа, в Камерун има политически и социални размирици. Опитът на майка му да се противопостави на размириците довежда до изгарянето на нейните активи и атаки на опозицията срещу нея. Този мрачен и болезнен сезон кара Патрис да спре своите образователни стремежи, което го подтиква да преследва мечтата си - да следва стъпките на майка си и да започне собствен бизнес. Това решение превръща едно безотговорно дете в отговорен млад мъж.

Отговорността води до откриване на страст

Първоначалната бизнес идея на Патрис била да отвори Group Foning USA - американска база на семейния бизнес - обаче тази идея така и не се осъществява. Предизвикателствата около това да бъде част от семейния бизнес карат Патрис сам да създаде нещо ново, което е напълно отделно от семейния му бизнес, начинание, над което той ще има пълен контрол. През 1994 г. Патрис стартира консултантска услуга с цел да помогне на американски компании да правят бизнес в Африка. Той също се включва в няколко компании за директни продажби, но едва когато Патрис бива помолен от приятели да им помогне да започнат собствен бизнес, той открива своята страст. Патрис стартира клуб по предприемачество, който се превръща в образователна организация с нестопанска цел, наречена Многокултурна младежка образователна организация АД с мисията да преподава предприемачество и лидерство на тийнейджъри и младежи.

Страстта води до спасение

След като открива страстта си, Патрис използва любовта си към бизнеса, за да отговори на социалните нужди на общността. Той става социален предприемач, изграждайки една от водещите образователни организации за предприемачество в района на Вашингтон. Той получи отличия от различни медии, включително Вашингтон пост и Новините на Канал 9. Изявление, което веднъж прави през този негов сезон, дори бива публикувано в списание Форчън: „Ако сме достатъчно големи, за да продаваме наркотици, значи сме достатъчно големи, за да стартираме собствен бизнес.“ Работата с младежко предприемаческо обучение довежда Патрис до среща с християнски бизнесмен на име Тайрън Гризби, който го довежда до Христос.

Спасението води до призив

Патрис идва при Христос през декември 1994 г. и една година по-късно той получава видението да използва предприемачеството като инструмент за овластяване на тялото на Христос и търсене и спасяване на изгубените. Това изявление на видението го довежда до откриването на призива на живота му: да стане служител на работния пазар с лична мисия да помогне на хора и семейства да изпълнят Божия план за живота им чрез бизнес. Това също довежда до раждането на Библейско Предприемачество, Проектът Неемия и по-късно Коучинг в бизнес принципите на Царството.

 Разрастване извън Вашингтон

Въпреки че Библейско Предприемачество започва през 1997 г., Проектът Неемия бива стартиран едва през 1999 г. Първото разрастване извън Вашингтон е през 1999 г. с помощта на майката на Патрис, фондацията „Горчично семе“ и Тайрън Григсби. Чрез тези връзки програмата стартира в Камерун. През 2004 г. с помощта на д-р Джон Мълфорд от университета Риджънт, Арт Алай от Плана Тимоти и Глен Рипъл от ГА Репъл и Компъни, Неемия започва националната си експанзия, продължавайки да достига хора по целия свят и днес.