Победа в разгара на изпитанията

„Възлюбени, не се чудете на огненото изпитание, което идва върху вас, за да ви изпита, като че ви се случва нещо чудно, а се радвайте, доколкото сте участници в страданията на Христос, за да се радвате и ликувате и когато се яви Неговата слава.“ – 1 Петър 4: 12-13 (VBG)

Имаше време в живота ми, когато се сблъсквах с непоносими изпитания: несигурност, духовни съмнения, безпокойство, брачен и финансов натиск. Това време продължи толкова дълго, че си мислех, че никога няма да свърши; стана постоянен спътник. Мислех, че просто трябва да се науча да се справя с това и да приема реалността, че това може да остане перманентно. Въпреки това, насред всичко, с което се борех, бях насърчен от Божието Слово, което ясно заявява, че изпитанията не са перманентни и са предназначени за наше добро. Бях насърчен, че може да има светлина в края на тунела, но понякога ми беше трудно да видя доброто в изпитанията си.

Подобно на мен, и вие може да сте изправени пред определен процес и да се чудите: „Някога ще свърши ли това? Изглежда, че преминавам от един процес в друг. Какъв е смисълът? Защо да продължавам? Защо да се надявам само за да бъда разочарован? Ще излезе ли нещо добро от това? Може би просто ще се задоволя със следващото най-добро в списъка и ще приема факта, че нещата никога няма да бъдат така, както се надявах.“ Това е лъжа от врага, която е създадена да ви накара да спрете да играете в атака и да започнете да играете в защитата, което ще ви лиши от потенциален живот на радост и удовлетворение. Нямаше да съм там, където съм днес, или да правя това, което правя, ако бях спрял и се бях отказал..

Изпитанията в живота и бизнес предизвикателствата са предназначени да ни усъвършенстват и подрязват, за да осъществим съвършения Божи план за живота си. Като предприемачи ще се сблъскате с изпитания под формата на финансов натиск, жалби на клиенти, проблеми със служителите, държавни разпоредби, натиск от конкуренцията и изисквания за привеждане на бизнеса в съответствие със семейството.

Ползите от изпитанията са:

Те тестват нашата решителност и истинската ни мотивация.

Те укрепват нашата вяра.

Те усъвършенстват характера ни.

Те ни правят мъдри.

Те ни позволяват ставаме подобни на Христос.

Те ни карат да ценим добрите времена.

Те ни карат да разчитаме на Бог, а не на себе си.

Трите неща, които предизвикват изпитания, са:

Дяволът – Той иска да използва изпитания, за да открадне нашата радост, да убие мира ни и да унищожи намеренията ни (Йоан 10:10).

Ние самите – Понякога изпитанията са причинени от лоши избори, които правим поради липса на знания или егоистични подбуди (Яков 1:13-15).

Бог – Понякога Бог ни позволява да преминем през изпитания, защото Той ни очиства или се опитва да ни усъвършенства в дадена област (Второзаконие 8: 2).

Вместо да се фокусирайте върху това, което е причинило вашите изпитания, се фокусирайте върху това как отговаряте на тях. Във всички изпитания можете:

Да го считате за радост.

Да благодарите на Бог.

Да останете в молитва.

И така, кога ще приключат изпитанията ви? Не знам, но мога да ви кажа следното: всеки човек, който е преживял големи изпитания, в края на краищата е преживял голям триумф. Вие не сте по-различен; Бог знае какво преживявате, Бог вижда вашите обстоятелства, чува молитвите ви и ви пази. Той няма да ви подложи на повече, отколкото можете да издържите и когато го направи, винаги ще ви даде изход.

„Никакво изкушение не ви е постигнало, освен това, което е човешко; но Бог е верен, който няма да допусне да бъдете изкушени повече, отколкото ви е силата, но заедно с изкушението ще даде и изходен път, така че да можете да го издържите. “ – 1 Коринтяни 10:13 (VBG)

Има моменти, в които може да се молите на Бог и да искате Той да ви покаже пътя за бягство, защото е непоносимо и в това няма никакъв проблем. Преди време гледах филм, наречен „Най-добрият екзотичен хотел от невен“, където млад предприемач има визията да изгради велик курорт за възрастни хора, но се сблъсква с много предизвикателства в процеса. Обичам една от репликите, които той често използваше; винаги, когато се сблъскваше с изпитания и хората се опитваха да го накарат да напусне или да се изправи пред реалността на своите проблемите, той винаги казваше: „Не се притеснявайте, накрая всичко ще бъде наред; ако не е наред, значи не е краят.“ Това е евангелието, приятелю. Тъй като познаваме Исус, той обеща, че накрая всичко ще бъде наред, дори ако този край е когато се обединим с Него в слава. Пред каквото и да сте изправени сега, знайте, че „накрая всичко ще бъде наред; ако не е наред, значи не е краят.“

„Но знаем, че всичко съдейства за добро на тези, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение. Защото, които предузна, тях и предопредели да бъдат съобразни с образа на Неговия Син, за да бъде Той първороден между много братя; а които предопредели, тях и призова; а които призова, тях и оправда; а които оправда, тях и прослави. “ – Римляни 8:28-30 (VBG)

Молитвата ми за вас днес е Бог да ви даде мъдростта да приемете, че всичко ще бъде наред, и да ви даде благодатта да постоянствате до края.